Slik reduserer vi mengden tekstilavfall
Å sikre tekstilene lang levetid, er vårt viktigste bidrag til å redusere eget miljøavtrykk. Et finsk samarbeid tar Nor Tekstil store skritt i riktig retning.
Vår tekstilleverandør Sverre W. Monsen har inngått et samarbeid med finske Rester om å resirkulere kassert arbeidstøy. Gjennom samarbeidets første år har vi spart miljøet for over 68 tonn tekstilavfall - og et vannforbruk på 40 millioner liter.
– Som tekstilimportør har vi lenge vært på utkikk etter en mer bærekraftig måte å håndtere tekstilavfall på. Derfor inngikk vi et samarbeid med Rester ved fabrikkåpning i 2021 og leverte i fjor nær 70 tonn kassert arbeidstøy til gjenvinning, hvorav 80% av dette kom fra Nor Tekstil.
Det forklarer Børre Myklebust, leder for forsyningskjeder i Sverre W. Monsen.
Godt nytt for tekstilbransjen
Nor Tekstil har gjennom samarbeidet med svenske Södra god erfaring med å gjenvinne kasserte hotelltekstiler. At nå også helsetekstiler og arbeidstøy i bomull- og polyesterblandinger kan få nytt liv, er en viktig milepæl.
– Rester har utviklet teknologi i som gjør at også blandingstekstiler kan gjenvinnes på ny. Det er godt nytt for vår del av tekstilbransjen, som skal møte krav fra den nye produsentansvarsloven, forklarer Myklebust og utdyper;
– Da vi har god kontroll på egne tekstilstrømmer, vil andelen tøy som kan samles inn og gjenvinnes være høy. At vi nå kan få tekstilene tilbake i egne strømmer etter endt bruk hos kunder, gir god grunn til optimisme.
Kvalitet som gir nye muligheter
At nettopp vår tekstilleverandør Sverre W. Monsen er en ettertraktet samarbeidspartner for den finske nysatsingen på resirkulering, er ikke tilfeldig.
– Vi opererer i en bransje der kvalitet og varighet er grunnleggende egenskaper i tøyet. At tekstilene som resirkulerer er av høy kvalitet er et premiss for at gode bi-produktet skal komme ut i den andre enden.
– Hva kan resirkulerte tekstiler brukes til?
– Nytt garn, som igjen blir til nytt tøy. Alternativt kan det nyttes til videre forskning, eller som isolasjon og komposittmateriale.
Bedre utnyttelse av råvarene
At tekstiler forblir i verdikjeden over lengre tid, er godt nytt for en bransje der betydelig miljøpåvirkning er knyttet til produksjonsfasen.
– Å bruke en større andel resirkulerte materialer i arbeidstøyet, betyr at råvareforbruket går ned og belastningsgraden reduseres, avslutter Myklebust.
Unik Skandinavisk satsing
I dag er Rester unik i skandinavisk sammenheng, når det gjelder resirkulering av blandingstekstiler og nyttegjøring av nye råmaterialer til industriell bruk. Med sin unike teknologi har de lyktes med å hente ut nye fiber av høy kvalitet, optimalisert for en rekke formål.
– Våre kunder velger Rester fordi de vil bidra til å løse klimakrisen og overforbruket av naturressurser, forklarer Nina Pennanen, account and circular sales manager for Rester.
– Vi er glade for å kunne tilby en løsning som bidrar til å lukke kretsløpet for våre kunder; de sender oss tekstiler som vi resirkulerer og sender dem tilbake i form av fiber. De resirkulerte fibrene kan så få nytt liv i bedriftens verdikjede, i form av en rekke ulike materialer.
Rester har i dag en kapasitet på 6000 tonn i året, med planer om ytterligere vekst i Skandinavia og Sentral-Europa.