Integreringsarbeid
Nor Tekstil har et flerkulturelt arbeidsmiljø med 1.200 ansatte fra over 50 ulike nasjonaliteter. Mange av dem har sitt første møte med det norske arbeidslivet hos oss. Vi anser det som et viktig samfunnsansvar å bidra i integreringsarbeidet til det norske samfunnet. Derfor synes vi det er ekstra gledelig at en av våre samarbeidspartnere, Kinn Kommune, er nominert til den nasjonale Bosettings- og integreringsprisen 2022.
Integreringssamarbeid med Kinn Kommune
Høsten 2019 startet Nor Tekstil avdeling Florø et integreringssamarbeid med Kinn Kommune. Målet med samarbeidet var å sysselsette flyktninger med liten/ingen skolebakgrunn og fremme inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst. Dette samarbeidet utviklet seg til det som ble et trinnvis introduksjonsprogram som fikk navnet REKSAM (rekruttering- og kvalifiseringssamarbeid).
Samarbeidet skulle vise seg å ha stor verdi for begge parter. Deltakerne fikk språk- og arbeidserfaring, mens vi i Nor Tekstil fikk tilført arbeidskraft. Gjennom vinteren og lavsesong i vaskeriet, hadde vi kapasitet til å gjennomføre opplæring og vi hadde tilgang til flere hender i produksjonen. Når sommer- og høysesongen kom så var deltakerne selvstendige og ferdig opplært.
Kinn Kommune har i mange år jobbet godt med integreringsarbeid på flere arenaer, og vi i Nor Tekstil er stolt over samarbeidet med kommunen. Nå er Kinn Kommune nominert til den nasjonale Bosettings- og integreringsprisen 2022.
Vi oppfordrer alle til å gå inn og stemme innen torsdag 3. november.
Bosettings- og integreringsprisen 2022
Hvert år gir Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ut en pris til kommuner som har fremhevet seg med sitt bosettings- og integreringsarbeid det foregående året. Dette er en høythengende pris som baserer seg på et sett med gitte kriterier som vinnerkommunen må innfri:
Kommunen kan vise til gode resultater i introduksjonsprogrammet, og resultatene skal ses i sammenheng med antall og sammensetningen av deltakere i program. Som et inngangskriterium må kommunen ha en måloppnåelse på minimum 50 prosent direkte etter avsluttet program og ett år etter avsluttet program.
Kommunen har vist ekstraordinært engasjement og fleksibilitet i bosettingsarbeidet, jobber strukturert og planmessig med treffsikker bosetting. Dette innebærer blant annet at kommunen har vedtatt å bosette i tråd med myndighetenes anmodning.
Kommunen jobber aktivt med utvikling av gode og nye prosjekter for å fremme bosettings- og integreringsarbeidet, eksempelvis gjennom ekstraordinær innsats, fleksibilitet eller innovativ tilnærming i sin oppgavegjennomføring.
Kommunen har fokus på individuell differensiering av introduksjonsprogrammet og/eller kvalifisering som bidrar til formell kompetanse.
Her er begrunnelsen fra IMDI for nominasjonen av Kinn Kommune:
«Kinn kommune har fokus på kunnskap, innovasjon, samarbeid og brukermedvirkning i bosettingsarbeidet. Kommunen beskriver organiseringen av flyktningarbeidet som fleksibelt og proaktivt. Differensierte tilbud tilpasset flyktningenes medbrakte kompetanse, ressurser, interesser, helse og privatsituasjon ligges til grunn for skreddersydde og målrettede kvalifiseringsløp. Kinn er særlig stolte av kvalifiseringsmodellen REKSAM som er utviklet i samarbeid med NorTekstil. Målet med modellen å kvalifisere deltakere med svake norskkunnskaper og lite medbrakt kompetanse til arbeid, og så langt er 11 deltakere i lønnet arbeid. Velkommen til Kinn!»
(Kilde: IMDI)
Godt samarbeid med Nor Tekstil
Vi ringer til Daglig leder ved Kinn Utdanning og ressurssenter (KURS HF), Ninja Tolo Ness, for å gratulere med nominasjonen til den nasjonale Bosettings- og integreringsprisen 2022. Hva betyr denne nominasjonen for dere?
- Tusen takk! Det er kjekt å bli sett for jobben vi gjør og legger sjela i. At en kan se målbare resultater blir lagt merke til av myndighetene er utrolig stas, sier en humørfullt Ninja.
Er det vanskelig å få bedrifter til å stille opp og delta for å sysselsette innvandrere?
- Det er ikke bare enkelt, og det er heller ikke beint fram. Det krever både tid og innsats, en kan ikke bare bli plassert ut til en tilfeldig praksisplass. Det krever at bedriftene er godt orientert og vet hva dette innebærer. I tillegg er det ting vi må ta videre i undervisningen som hms, språk og sosiale tilpassinger. Det krever innsats fra alle parter, men gir vinning på sikt. Dette er noen vi har jobbet tett sammen med Nor Tekstil om og det veldig kjekt når vi lykkes. Her tar har dere vert gode på å ta dere tid til opplæring i lav sesong slik en er opplært og skolert når det er høysesong. Vi er inne med god oppfølging av de ansatte.
Jeg ønsker å skryte av Nor Tekstil, dere har tatt den tida en har trengt. Dere har hatt et ønske om å gi en mulighet uansett hvilken bakgrunn folk kommer fra, og spesielt de som har hatt lite eller ingen utdanning og har hatt dårlig språkkunnskaper. Det har vært enormt viktig for oss.
Fred Helge Kvammen som er Driftssjef i Florø, og resten av gjengen har fått svært gode tilbakemeldinger. Det at en kan se at det gir gevinst begge veier er veldig kjekt. Vi gleder oss virkelig til å jobbe videre med dere. Dere er en god samfunnsaktør, tusen takk for det, avslutter Ninja fornøyd.