Best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice

Nor Tekstil sin visjon er at vi skal bli best i verden på innovativ og bærekraftig tekstilservice. Siden 2008 har vi gitt ut en årlig miljørapport, som fra 2019 ble utvidet til å favne om bærekraftsarbeidet som helhet i selskapet. Ved å være åpen og transparent om våre strategier og mål, tiltak og oppnådde resultater forplikter vi oss til kontinuerlig forbedring.

Bærekraftsrapport 2020

I likhet med alle andre opplevde Nor Tekstil et utfordrende 2020, preget av å håndtere Covid-19 pandemien. Som kritisk leverandør til helsevesenet, har Nor Tekstil blitt satt på kartet som en viktig samfunnsaktør. Samtidig som pandemien har krevd mye av organisasjonen, har den også gitt læring og erfaringer som har bidratt til å fremskynde forbedringsprosesser. Dette gjør at Nor Tekstil er godt rustet for bærekraftig vekst fremover.

Når det er sagt har også Nor Tekstil fått kjenne på konsekvensene av Covid-pandemien. Enkelte av våre vaskeri fikk dramatisk redusert produksjonsvolum som følge av nedgangen i hotellmarkedet. Blant annet har vårt topp moderne hotellvaskeri på Berger utenfor Oslo i lang tid vært stengt eller produsert med lav produksjon. Når vi ikke kan ta ut stordriftsfordeler og den kapasiteten vi har rigget oss for, gir det utslag i våre nøkkeltall. Vi har av denne grunn ikke nådd alle våre mål når det gjelder miljøutslipp per produsert enhet i 2020.

Sirkulær verdikjede.JPG

Vår virksomhet er grunnleggende sirkulær. Vi kjøper inn tekstiler som vi vasker og leverer ut til kundene, og henter de tilbake til ny vask etter bruk. Vårt mål er å holde hvert plagg i sirkulasjon så lenge som mulig, før kvaliteten forringes og plagget må tas ut av produksjon. Ved å sikre lang levetid på våre tekstiler reduserer vi mengden tekstiler som kjøpes inn. Det bidrar videre til økt utnyttelse av råvarer, og reduserer avfallsmengden ved kassering. Bakteppet vårt er at tekstilindustrien står for 7 % av verdens klimagassutslipp, og 60 % av dette knyttes til selve produksjonsfasen. Tekstilers levetid er derfor kanskje det viktigste området for oss med tanke på reduksjon av miljøavtrykk i vår verdikjede.

Når det gjelder arbeidstakers sikkerhet og arbeidsmiljø så ønsker vi å trekke frem at vi i 2020 har svært få personskader. Antall personskader har aldri vært lavere enn i 2020.

Satsingsområder fremover

For årene som kommer har Nor Tekstil identifisert noen satsingsområder vi anser som strategisk viktige for selskapets langsiktige verdiskapning.

Bærekraftige tekstiler.JPG

Bærekraftige tekstiler

Vi vil ha fortsatt fokus på hvordan sikre lengst mulig levetid for våre tekstiler, samt etablere nye løsninger for håndtering av kasserte tekstiler.

Klimaregnskap.JPG

Klimaregnskap

I løpet av 2021 vil Nor Tekstil inkludere transportområdet i klimaregnskapet, samt legge om til standarden The Greenhouse Gas Protocol (GHGP), som er et bredt og internasjonalt anerkjent verktøy for å beregne selskapets direkte og indirekte klimagassutslipp. Dette vil danne grunnlag for å utarbeide klimabudsjett med kuttmål for 2022 og fremover, i tråd med nasjonale miljømål og internasjonale forpliktelser som Paris-avtalen.


Fossilfri drift.JPG

Fossilfri drift

Vi har som mål at alle vaskerier og all distribusjon skal kunne drives fossilfritt. I 2021 vil vi derfor jobbe videre med ulike innovasjonsprosjekter for å redusere utslipp fra vaskeriene. Det er en målsetning at alle nye varebiler som anskaffes skal være fossilfrie.






Plastreduksjon for tralletrekk.JPG

Plastreduksjon for tralletrekk

Vi har satt som mål om at alle tralletrekk i plast skal erstattes med vaskbare tralletrekk i resirkulerbart materiale i løpet av 2021.





Avfallsreduksjon.JPG

Avfallsreduksjon og økt sorteringsgrad

Vi har inngått en Grønt Ansvar®-avtale med Norsk Gjenvinning, som sikrer felles rapportering og kontroll på avfallsvolum og sorteringsgrad, med mål om at mer enn 60 prosent av avfallet fra våre vaskerier skal kildesorteres i 2021. I tillegg jobbes det med å redusere tekstilavfall og finne alternative løsninger for tekstiler som er vanskelige å gjenbruke eller gjenvinne.












 
Arild Ommedal